Uniformberoep

Ook mensen uit de hoog risicoberoepen weten Atyourown Hypnose Veenendaal te vinden met hun al dan niet beroepsgerelateerde klachten.

Het gaat dan voornamelijk om (uitgezonden) militairen, special forces, politieagenten, arrestatie teamleden, brandweerlieden, penitentiair inrichtingswerkers, beveiligingsbeambten en vele andere personen die vanwege hun werkzaamheden in benarde posities zijn terechtgekomen en daar trauma hebben opgelopen waardoor er bij sommigen ook zelfs PTSS is ontstaan.

Evert Kampert (Atyourown Hypnose) heeft zelf 4 jaar gediend bij het Korps Mariniers en is in 1991 uitgezonden geweest naar Irak (Golfoorlog Saddam Houssein).
Vervolgens is hij overgestapt naar het ministerie van Justitie (gevangeniswezen) waarbinnen hij vanaf 1993 vele verschillende executieve en leidinggevende functies heeft vervuld.

Been there , done that!
In de jaren bij defensie en Justitie heeft Evert vele ervaringen opgedaan en kan zich relateren tot de opgedane ervaringen van de persoon die bij Atyourown Hypnose Veenendaal aanklopt.

Even een korte uitleg:

Sta je altijd aan? Moet je altijd op je hoede zijn? Komt dat vanuit ervaringen die je hebt opgedaan tijdens een uitzending als militair? Een inzet als politieagent of brandweerman? Spelen de beelden die je hebt gezien als ambulancemedewerker, gevangenisbewaarder, arbeidsmedewerker, AT specialist, penitentiair inrichtingswerker of welke andere werknemer in een hoog risico beroep je parten?

Vaak zal dan gezegd worden dat je PTSS hebt. Dit kan alleen gediagnosticeerd worden door een professional die hiertoe opgeleid is. Een loze uitspraak van een huisarts of psycholoog maakt niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Er zijn diverse diagnostische tools (vragenlijsten als het K.I.P. Klinisch intake protocol ) die je zal moeten invullen / beantwoorden voordat duidelijk is dat er echt sprake is van PTSS en geloof me als ik zeg dat er door dit soort uitspraken van “professionals” nogal eens een verkeerde aanpak wordt voorgesteld.

Er bestaat veel trauma zonder PTSS maar er bestaat geen PTSS zonder trauma

PTSS is echt iets anders als trauma en heeft in die zin ook een andere kenmerken als je de reguliere gezondheidszorg (dsm-5) volgt.
* Herbelevingen zijn sensorisch, specifiek (dat moment, die zondag), dezelfde beelden,  trauma representeert een teveel (geweld, misbruik bv)
* Negatieve gedachten over zelf (mn. wat is aangedaan tijdens trauma)
* Vermijding van trauma gerelateerde situaties
* Angst
AS1 (psychiatrische aandoeningen, behalve de persoonlijkheidsstoornissen en de verstandelijke handicaps)
Doel: PTSS klachten (kenmerken) verminderen /oplossen

Trauma heeft volgens de DSM-5 als kenmerken:
* Nare Herinneringen Cognitief (betrekking op het denkproces),
* Algemeen (het was altijd zo dat), wisselende beelden/voorbeelden,
* Trauma representeert een tekort (aan liefde, aan genegenheid)
* Negatief zelfbeeld t.a.v. heden in algemene zin en welbevinden
* Depressie en inactief in het algemeen
* Verdriet, rouw, boosheid
As 2 (persoonlijkheidsstoornissen en de verstandelijke handicaps)
Doel: Problemen verminderen /oplossen die gerelateerd zijn aan hoe trauma de persoon gevormd heeft

In bovenstaande opsommingen staat naast het woordje verminderen ook oplossen. Dat vindt je niet zo terug in de DSM.
Oplossen inderdaad. Jarenlange ervaring met bovenstaande beroepsgroepen maakt dat er inmiddels vele militairen, politieagenten met (gediagnosticeerde (c-) PTSS klachtenvrij hebben kunnen worden.
Is het dan opgelost? De boodschap die ze eerder meekregen was ….. leer maar leven met PTSS !

Het volgen van een traject bij Atyourown maakt dat actief dienende militairen maar ook Penitentiair inrichtingswerkers en andere hulpverleners weer gewoon aan de slag hebben kunnen gaan.
Is het trauma of de PTSS dan weg? Ze zijn klachtenvrij en voelen zich weer vrij om te leven en hebben hun werkzaamheden weer op kunnen pakken.